In maart 2022 is de opkoopbescherming door de gemeente Utrecht ingevoerd. De bescherming zorgt ervoor dat alle woningen met WOZ-waarde tot met €487.000,- gekocht moeten worden door mensen die er zelf gaan wonen. De koper heeft een zelfbewoningsplicht van maximaal vier jaar en daarna is het vrij om de woning weer te verhuren. Hiermee maakt de gemeente Utrecht het niet meer mogelijk om een woning met een WOZ-waarde tot en met €487.000,- te kopen voor belegging. De woningen boven deze WOZ-waarde blijven dus wel beschikbaar voor beleggers.
In de opkoopbescherming zijn er vijf uitzonderingen:
1. Verhuren aan eerste- en tweedegraadsfamilie, te weten ouders, kinderen, broers en zussen.
2.Tijdelijke verhuur tot 12 maanden is toegestaan, nadat je 12 maanden staat ingeschreven op het gekochte adres.
3.De woning maakt een onlosmakelijk deel uit van een winkel-, kantoor of bedrijfsruimte.
4. Een nieuwbouwproject waarover de eigenaar en de gemeente in een anterieure overeenkomst of erfpacht overeenkomst afspraken over de verhuur hebben vastgesteld.
5.Als het belang voor verhuur naar oordeel van burgemeester en wethouders zwaarder weegt dan het belang van de opkoopbescherming.
Gevolgen voor Hospitaregeling?
De opkoopbescherming heeft geen gevolgen voor de hospitaregeling. Je kan nog steeds aan maximaal 2 andere personen kamers verhuren. De eis is dat jezelf minimaal 10% eigenaar moet zijn van de woning.