In de huidige woningmarkt is het meer regel dan uitzondering, bieden over de vraagprijs. 10%, 20% 30% over de vraagprijs bieden komt hierin geregeld voor. Tien jaar geleden kon je nog duizenden tot tienduizenden euro’s van de vraagprijs af onderhandelen. Was de woning erg populair, dan kwam het voor dat je de woning kocht voor de vraagprijs of soms boven de vraagprijs. Sinds enkele jaren wordt in de Utrechtse woningmarkt vrijwel elk huis boven de vraagprijs verkocht
Hoe bepaal je nou wat je moet bieden? Wat is nou een vraagprijs, de waarde van de woning (marktwaarde) en de transactieprijs? Wij leggen graag in dit artikel uit hoe het e.e.a. in elkaar zit.
De vraagprijs
De vraagprijs wordt door een verkoper bepaald (in overleg met de verkopend makelaar). Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de aanbieding die de verkoper doet. De verkoper geeft namelijk aan: ik heb mijn woning te koop, dit is mijn vraagprijs en als je interesse hebt dan kan je komen kijken. Wanneer de woning bevalt kan je een bod doen. Het is aan de bieder om te bepalen. In tegenstelling tot wat sommigen denken, ben je niet direct de koper op het moment dat je vraagprijs biedt. De vraagprijs is enkel een uitnodiging om te komen kijken bij de te koop staande woning.
Marktwaarde
De waarde van een woning wordt markwaarde genoemd. Iedereen kan een inschatting maken van de marktwaarde. Echter, een taxateur wordt hierin geacht verstand van zaken te hebben. De taxateur hanteert het volgende waarde begrip:
het geschatte bedrag waartegen vastgoed zou worden overgedragen op de Waardepeildatum tussen een bereidwillige koper en een bereidwillige verkoper in een zakelijke transactie, na behoorlijke marketing en waarbij de partijen zouden hebben gehandeld met kennis van zaken, prudent en niet onder dwang.
De waarde is dus een schatting? Ja dat klopt! Het is geen exacte wetenschap wat iets waard is, ieder persoon en/of taxateur heeft zijn eigen waarde inschatting. De taxateur bepaald de waarde op basis van objectvergelijking. Hij vergelijkt de woning met andere recent verkochte woningen en schat daarmee in wat de woning waard is.
De waarde van een woning kan voor jou hoger of lager liggen dan wat een taxateur en/of een ander het waard vindt. Ben jij bijvoorbeeld een echte Utrechter en wil je per se midden in het bruisende centrum wonen? Dan hecht jij veel waarde aan het centrum en zal jouw waardeoordeel hoger liggen dan iemand die juist op een rustige plek wilt wonen.
Transactieprijs
De transactieprijs is de prijs die tot stand is gekomen bij de verkoop van de woning. Dit hoeft niet gelijk te zijn aan de marktwaarde. Nadat de verkoper de woning voor een vraagprijs in de markt heeft gezet kan je als geïnteresseerde een bod doen. Nadat het bod door de verkoper is geaccepteerd ben jij de koper en is de transactieprijs tot stand gekomen.
Hoeveel moet ik bieden?
Hoeveel je moet bieden om koper te worden is aan jou om te bepalen. Een aankoopmakelaar kan je hierin helpen door voor jou de marktwaarde in te schatten en een biedadvies te geven. Uiteindelijk bepaal je zelf wat je gaat bieden. Over het algemeen zie je momenteel in de huidige woningmarkt dat de vraagprijs lager ligt dan de marktwaarde en de transactieprijs. Daarnaast zie je dat kopers momenteel meer willen betalen dan de marktwaarde.
Ons advies waar je rekening mee moet houden tijdens bieden is: blijf bij jezelf, bepaal voor jezelf wat jij de woning waard vindt en wat jij eventueel nog meer dan de waarde wilt betalen om de koper te worden. Vergelijk hiervoor de woning met andere woningen, bekijk of de prijs die jij in gedachten hebt voor jou financierbaar is en/of de hier uitvloeiende maandlasten acceptabel zijn voor jou.
Vragen
Heb je vragen over dit artikel, ben je benieuwd wat jouw woning waard is of wat wij eventueel kunnen betekenen als aankoopmakelaar? Neem gerust contact op met ons kantoor.