De makelaar speelt een belangrijke rol omtrent de bemiddeling voor de aankoop en/of de verkoop van een woning. De overheid legt de makelaar op via de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (WWFT) om de klanten te identificeren en hun identiteit te verifiëren en herkomst van de geldmiddelen te onderzoeken.
Hoe gaan wij dit als makelaar doen?
Dit doen wij via een cliëntenonderzoek met daarop volgend indien nodig een meldingsplicht bij de Financial Intelligence Unit (FIU).
Het cliëntenonderzoek
Wij stellen een aantal vragen aan jou als klant, zodat wij precies weten met wie wij zaken doen. Dit betekent dat wij de klant vragen zich te identificeren met een geldig identificatiebewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs). Vervolgens controleren wij of de klant voorkomt op fraudelijsten, sanctielijsten, PEP-lijsten en paspoort signaleringen e.d. en leggen deze gegevens vast.
Daaropvolgend vragen wij naar de herkomst van jouw financiering voor een aankoop of waarom jij jouw huis nu wilt gaan verkopen. Dit zijn wellicht vragen die jij al kort met de makelaar hebt besproken, maar voor ons verplicht zijn om vast te leggen in ons dossier.
Wij mogen ook volgens de Wwft pas dienstverlening aangaan als wij dit cliëntenonderzoek hebben gedaan.
Ongebruikelijke transactie
Wanneer wij een ongebruikelijke transactie tegenkomen, is WIJ Makelaardij verplicht om een melding hiervan te maken bij FIU. Dit is bijvoorbeeld als wij €15.000,- of meer in contanten hebben ontvangen van een koper of bijvoorbeeld als we geen reële verklaring kunnen krijgen over de herkomst van gelden.
Bij het niet naleven van deze wet, kan WIJ Makelaardij een boete worden opgelegd.
Heeft u nog vragen over deze check? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Telefonisch: 030-2710004 of via e-mail: info@wijmakelaardij.nl